Doruklar ülkesi…

Güneş Bahçesi’nde yaşayan, Anadolunun kadim medeniyeti Karya (Karia)…

Günümüzde Muğla, Denizli, Aydın il sınırları topraklarında yüzyıllar önce yeşeren, kendilerini Anadolunun yerli halkı olarak kabul eden ve bunun aksini reddeden Karyalılar her daim ‘HAKLI’nın yanındadır. Bu nedenle de yalnızca kendi toprakları ve özgürlükleri için değil, başka devletlerin askeri birliklerinde de yer alırlar. Savaşlarda sorguçlu miğferi, omuz kalkanını kullanan ilk insanlardır. Kalkanların dış yüzeyini resimlerle bezerler. Mısır’da M.Ö. 591 yılında Nubyalılar’a karşı düzenlenen seferin anısına tapınak duvarlarında Karyalı cengâverlere rastlanır. Denizden Gelen Tunç Adamlar… Yüzyıllar sonra yine Anadolu topraklarındaki yiğit, mert, cesur Efeler gibi.

Erkekleri cesareti ile nam salmış savaşçı Karyalılar’ın kadınları nasıldı peki?

Helen toprakları Dorlar tarafından istila edilmişti. İstila edilen topraklardan kaçan Dorlar da Anadolu’nun kıyı Ege topraklarına göç etti. Atina birliğinden kendilerini soylu olarak nitelendiren istilacılar yanlarında kadınlarını getirmemişti. İşgal ettikleri topraklarda Karyalı kadınların eşlerini ve oğullarını kılıçtan geçirdiler. Oysa ki istilacılar gelene kadar Tarihçi Strabon’un anlatımlarına göre:’ Kariada kadınlar ve erkekler bir arada ‘Aile’ olmanın büyük mutluluğu ile yaşar. Kadınlar ve erkekler eşit koşullarda sofralara oturur’ diye anlatırdı. Aile hayatında eşitliğin ve yoldaşlığın emsali topraklara istilacılar ile birlikte matem bulutları çökmüştü. Karyalı kadınlar ömürlerinin sonuna kadar matem tutacaktı.

Kadınlar kendi aralarında dilsiz bir yemin etmişlerdi. Eşlerini, çocuklarını, atalarını öldüren bu zorbalara ‘Ruhlarını Teslim’ etmeyeceklerdi. Yasa hükmünde aldıkları karar ile ömürlerinin sonuna kadar aynı sofraya oturmadılar, adlarını bir kere bile anmadılar. Bu yasa yalnızca kendileri için değil doğurdukları kızlarına da aktardıkları bir gelenek haline geldi.

Yüzyıllar boyunca bağımsız ve onurlu yaşayan Doruklar Ülkesi’nin insanları çağın ötesindeki yaşamlarında İlk kadın Amiral Kraliçe Artemisia, görevinin başına geçip ülkesini yönetmesi gerektiğinde hiç bir tereddüt göstermeyen Kraliçe Ada, Kurtuluş Savaşı Kahramanı Yörük Ayşe Efe, ataları gibi binbir zorluktan geçmiş ama eğilip bükülmemiş Yörük Fatma Ana anısına SAYGILARIMIZLA…

Bu bilgiyi beğendiniz mi? Lütfen arkadaşlarınızla paylaşın
İlginç Haberler
Bir cevap yazın

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: