Futbolun “ağabeyi” çok eski oyundur. Neredeyse 2000 yıl önce doğdu. Ancak futbolun anavatanı İngiltere değil, Antik Çin. Hikaye, futbola çok benzeyen oyunun “ayakla itme” anlamına gelen tsu chyu adı verilen bir oyun yayıldığını anlatıyor. Çinli askerler tarafından eğitilmiş ve güçlü olmak için oynanırdı.
İngilterede ise futbol Çinlilerden yüzyıllar sonra oynamaya başladılar. Topla oynamıyordu, sporseverler gol çağırmıyor, stadyum ise yoktu. Domuz bağırsağı kurşun , İngiltere sokakları tarla olarak kullanıldı. Kurallar yok idi, bundan dolayı oyun bazen çok sıcaktı, oyuncular, taraftarlar arasında öyle bir kargaşa ve kavga ortaya çıktı ki, oyun tehlikeli, bazen ölümcül hale geldi. Dolayısıyla 700 yıl önce İngiltere krallarından biri bu oyunu yasakladı. “Oynayan hapse atılacak.”
Yaklaşık 250 yıl boyunca İngiltere kralları futbolu yasakladı. Tabii büyük sevenler sokaklarda gürültü yapmamaya, kavga etmemeye çalışarak gizlice oynuyorlardı. Tabii mümkün olsaydı. Ancak gerçek şu ki, kavga, gürültü ve kavga için birçok insan bu oyunu sevdi. Muhteşem insanlar…
Nihayet 150 yıl önce oyunun kuralları oluşturuldu ve “vahşi” futbol bugünkü haline geldi. Eğer oyundan önce sadece İngilizlerin ilgisini çekiyorsa, kuralları aldıktan sonra futbol hızla dünyaya yayıldı. Bugün neredeyse tüm ülkeler bu oyunla ilgileniyorlar. Oyunun anavatanı İngiltere olarak kabul edilir, İngilizler yasaklı yıllarda bile futbolu bırakmadıkları için en sevdikleri oyuna her zaman sadık kalmışlardır.