Kehanet yeteneğine ilk kez sahip olan kahin, Zeus ve Lamia’nin kızı SİBYL’dir. Farklı bölgelere yaptığı ziyaretler sırasında yanında götürdüğü taşın üzerine oturarak kehanetlerde bulunur.
SİBYL kehanetleri ile kaleme alınan bilgiler MÖ. 750 yıllarına tarihlenir. Kehanetlerin yazılı olduğu koleksiyon, yaşlı bir kadın tarafından dönemin Roma Kralı Tarquinius’a getirilir. 9 kitaptan oluşan koleksiyon için yaşlı kadının istediği ücreti kral çok yüksek bulur. Nihayetinde krala göre karşısındaki kadın yaşlı, eski püskü kıyafetler içinde bir kadındır sözüne ne kadar inanılabilir ki…
Kadın fiyatı kabul ettiremeyince üç kitabı yakar. Ama aynı fiyatı geriye kalan altı kitap için ister. Bu sefer kral gülmeye başlar. Kadın altı kitaptan üçünü daha yakar. Bu pazarlıktan etkilenen kral geriye kalan üç kitabı sonunda satın almaya karar verir.
Kehanet kitaplarına o kadar çok değer verilir ki, Roma dini ve siyasi hayatındaki gelişmelerde kitapların açılması için senato kararı alınması gerekmektedir.
Kehanet koleksiyonu MÖ. 83’te yanarak yok olmuştur. Koleksiyonun yanmasının hemen ardından dört bir yana gönderilen heyetler tarafından bilgiler derlenerek yeniden oluşturulmuş. Yeni koleksiyonda Pagan izlerini takip eden Hıristiyanlık olguları ağır basmaktadır.
Koleksiyonun son halinde “bir kurtarıcının geleceğinden ve bu kurtarıcının mucizeleri ve çarmıha gerilerek öldürülüşü” anlatılmaktadır. Bu yüzden kilise tarafından kabul edilen kehanet sahneleri pek çok dini tasvirde kullanılmıştır.
Kehanet koleksiyonunu krala satan yaşlı kadın yüzyıllar boyu farklılaşarak inanç sistemini etkileyen bir oluşuma sebep olacağını bilebilir miydi acaba.